Logotype

Din kropp är mer värd än något annat i världen

Publicerad i Kristianstadsjournalen November 1998

Jag tror att vår livsföring i hög grad avgör hur stor risk vi löper att drabbas av olika sjukdomar och den påverkar definitivt vår förmåga till självläkning. Av alla de val vi gör är de som rör vår kost av särskild betydelse eftersom vi har stor möjlighet att bestämma vad vi äter. Det naturliga tillståndet för kroppen är att vara frisk och läkekraften är naturlig. Men för att läkas behöver kroppen ha en viss mängd energi. Annars orkar vi inte hålla oss friska.

En viktig energikälla är vår mat. Men hur står det egentligen till med matens kvalitet i dagens moderna samhälle? De senaste 50 åren har kosten förändrats till att innehålla mycket vitt mjöl och socker, mer fett som är kemiskt behandlat, mindre näring och över 2 000 konstgjorda tillsatser. Maten har skapat för högt kaloriintag och fått för lågt näringsinnehåll. Alltså, vi håller på att bli överviktiga och undernärda – samtidigt!

För att kunna tillgodogöra oss näringen i maten behöver vi ha "vänliga" bakterier i tarmarna (främst mjölksyrebakterier). Inte bakterier som jäser ut gifter och sura ämnen. Den friska tarmfloran spelar en viktig roll för att skapa till exempel B-vitaminer. Stress, oro, antibiotika etc slår ut den normala floran i tarmarna och då försämras vårt näringsupptag drastiskt. Idag får alltför många problem med matsmältningen. Det säljs tre gånger så mycket preparat mot mag/tarmproblem som medel mot huvudvärk och smärta. Kosten har stor inverkan på kroppens förmåga att hålla sig frisk. Här finns mycket utrymme för förebyggande insatser. Det gäller att börja snarast eftersom ungdomarnas matvanor redan har försämrats. Undersökningen "Ungdom mot år 2000" visade att över 70 procent av dagens tonåringar äter sötsaker varje dag, men hälften äter inte grönsaker och frukt mer än varannan dag. Att äta är ett av livets stora glädjeämnen, man ska kunna njuta av maten och äta så variationsrikt som möjligt. Om du däremot har en allergi, autoimmun sjukdom, bihålebesvär, bronkit, astma, eksem eller magbesvär är det värt ett försök att utesluta all mjölk från kosten under åtminstone två månader för att se vad som händer. I många fall förbättras tillståndet betydligt.

Jag testar med kinesiologi, muskeltest, på 72 av våra vanligaste livsmedel, om det finns överkänslighet mot något ämne, för att kunna utesluta det som belastar kroppen. På samma sätt testar jag om det finns något behov av extra tillskott av någon vitamin eller mineral.

Eftersom kroppen inte själv kan tillverka de livsviktiga mineralerna är det ett krav att få dem via födan. Därför är det viktigt att maten har en hög halt av mineraler (zink, järn, magnesium etc) och att det finns rikligt med fettlösliga vitaminer. Men vi behöver också fett, dvs essentiella fettsyror, som olivolja. Som maten är idag behöver nog de flesta tillgodose behoven via ett vitamin/mineral preparat. På grund av stress har många människor idag brist på både B-vitaminer och mineraler som magnesium och zink. Man kan bli nedstämd av B-vitaminbrist och vid magnesiumbrist känner man sig irriterad och orolig. Järnbrist kan leda till koncentrationssvårigheter och trötthet. Att man påverkas psykiskt av näringsbrist är väl värt att tänka på när man vet att det säljs antidepressiva medel för nästan en miljard kronor årligen i Sverige. Försäljningen har mer än tredubblats på fem år.

Biopatins behandlingsmetoder är främst inriktade på att stödja kroppens läkande funktioner och att hjälpa de organ som inte riktigt klarar av sin funktion. Våra behandlingsmetoder är homeopati, örtmedicin, vitamin- och mineralterapi samt kostrådgivning.

Hälsocenter Ingela Broberg
Södra Kaserngatan 7
291 31 Kristianstad
Telefontid 8.00 - 9.00
044-20 97 90
[email protected]
Innehåll & upphosrätt: [email protected] © 2007, 2008, 2009, 2010
Hemsideproduktion: eTM - Eggertsen Teknik & Media.