Logotype

Klimakterie- PMS och mensbesvär

Publicerad i Kristianstadsjournalen September 1999

Liksom många andra organ så åldras även äggstockarna och äggens produktion av östrogen och progesteron avtar alltmer, så småningom blir östrogenhalterna så låga att menstruationerna börjar komma med allt längre mellanrum. Många kvinnor drabbas av olika "övergångsbesvär" som kännetecknar klimakteriet.

Nattliga svettningar är ett vanligt symtom, om dagarna kan man känna av s.k. flushes, dvs heta vallningar, hjärtklappning, vissa känner av bröstspänningar. Många kvinnor kan under denna period även ha humörsvängningar och känna sig nedstämda och deprimerade. Med tiden börjar slemhinnorna i underlivet men även i urinröret och urinblåsan att bli torrare och tunnare vilket gör kvinnan mer mottaglig för urinvägsinfektioner. De flesta klimakteriella besvär kan man motverka. Inom naturläkekonsten använder man sig av homeopatiska mediciner för att avhjälpa dessa besvär och påverka förloppet positivt. Det finns homeopatiskt östrogen och progesteronpreparat, som är naturliga och ej har biverkningar.

Det är viktigt att känna att man själv kan påverka detta i positiv riktning på olika sätt. Jag arbetar med Tankefältsträning som är en metod för att förändra inställningen till problem, oftast rädslor, som blockerar vår kraft och energi, vilket klimakteriproblem gör för många kvinnor.

För de allra flesta blir ändå klimakteriet en överraskning i positiv riktning. Enligt en undersökning kände nästan 70 procent att tiden efter klimakteriet var den mest tillfredsställande de upplevt. (Källa: Klimakterieboken)

Osteoporos, är en symtomlös åkomma, som kan börja 5-10 år innan menstruationen upphört, och innebär att benmassan börjar minska och kvinnan drabbas mer eller mindre av skeletturkalkning. Det är viktigt att kvinnan redan några år före menopausen, börjar förebygga detta. Det gör man framförallt genom tillförsel av kalk, D-vitaminer och motion. Kisel är också ett mineral som är mycket viktigt för benbildningen.

PMS- som namnet säger uppträder premenstruella spänningar före menstruationen. Den kännetecknas av att kvinnan blir mycket irriterad och emotionellt labil. Övriga symtom är nedstämdhet, oro och ångest, ömmande bröst, huvudvärk, ledvärk och viktökning. Teorierna är många och orsaken är multifaktorell. En sak är de flesta forskare överens om, nämligen att PMS är relaterad till kvinnans könshormoner progesteron och östrogen.

Jag behandlar med homeopatiska preparat som är individuellt avpassade.

En del patienter tycks må bättre av Multi B och framförallt vitamin B 6, även zink kan hjälpa. Kosttillskott i form av GLA är också ett verksamt preparat.

Ungefär var fjärde kvinna har problem med smärtsam mens. Det är en av de vanligaste orsakerna till att unga kvinnor stannar hemma från skola och arbete.

Riklig mens är också ett mycket stort problem och dessa kvinnor lider ibland också av blodbrist och bör kolla sitt blodvärde för att sedan eventuellt ta järntillskott. Det finns olika behandlingar mot smärtsam mens. Många blir hjälpta av homeopatiska preparat.

Biopatins behandlingsmetoder är främst inriktade på att stödja kroppens läkande funktioner och hjälpa de organ som inte riktigt klarar av sin funktion. Våra behandlingsmetoder är homeopati, örtmedicin, vitamin-och mineralterapi samt kostrådgivning.

Hälsocenter Ingela Broberg
Södra Kaserngatan 7
291 31 Kristianstad
Telefontid 8.00 - 9.00
044-20 97 90
[email protected]
Innehåll & upphosrätt: [email protected] © 2007, 2008, 2009, 2010
Hemsideproduktion: eTM - Eggertsen Teknik & Media.