Logotype

Var rädd om din mage

Publicerad i Kristianstadsjournalen April 2001
Magens och tarmarnas hälsa är viktigt för hur vi mår rent allmänt. En dåligt fungerande mage kan bidra till besvär som trötthet och huvudvärk, även infektioner, allergier och reumatism. Alla önskar vi att magen fungerar bra. Om inte magen fungerar bra kan det fördärva hela ens dag, humöret blir dåligt och man tappar orken. Principen för en fungerande mage och tarm är att man har en någorlunda sund livsföring.

Tarmens betydelse för hälsan har allmänt varit undervärderad, man har främst sett den som ett transportorgan - men nu börjar det svänga. Tarmen är vår största kontaktyta med omvärlden. Vecklar man ut den, blir den som en fotbollsplan i yta. Större delen av vårt immunförsvar sitter också i tarmen. Det skyddar oss mot olika tarminfektioner, men kanske även i viss utsträckning mot andra infektioner.

Vi lever hela tiden i närkontakt med miljarder bakterier som finns på vår hud, i munnen, näsan, underlivet och i tarmarna. Dessa bakterier är en del av vår miljö och vi behöver dem. I vår långa tarmkanal har vi en massa små, levande bakterier. Närmare 100 000 miljarder, vilket är minst lika mycket som cellerna i kroppen. I våra tarmar bor ett helt kilo bakterier som vi förhoppningsvis ska leva i symbios med under hela livet. Normalt har vi en bra balans mellan olika bakterier. Men ibland rubbas balansen, nyttiga tarmbakterier slås ut och mindre nyttiga får övertaget till exempel candida albicans. Idag är det tyvärr mycket vanligt med en felaktig tarmflora och man kan lida av det på olika sätt utan att veta varför.

Flera faktorer styr uppkomsten av en felaktig tarmflora. Vi tar pencillin alltför ofta (som slår ut den normala tarmfloran) och äter för mycket raffinerade socker-och mjölprodukter (som jästsvampar älskar). I vårt moderna samhälle stressar vi mer än vi tål, äter snabbt och tuggar slarvigt. Bidrar det vi äter verkligen till bättre hälsa eller äter vi bara för att bli mätta? Det vi äter påverkar såväl mängden näring vi får i oss som tarmflorans sammansättning. När tarmfloran har en felaktig sammansättning (dysbios) försämras näringsupptaget påtagligt.

Alternativ medicinen verkar efter principen att inte "kriga" mot sin infektion utan att samarbeta med de friska delarna och förstärka dem i ett led att återfå balansen i kroppen. En naturlig slutsats är att man måste behandla tarmarna, framförallt är en normalisering av bakteriefloran i tarmarna mycket viktig och inom naturmedicinen finns fler olika preparat att välja mellan.

Mycket talar också för att det finns ett intimt samband mellan mage/tarm och vårt känsloliv. Många känner av magen under stressiga perioder, i form av till exempel värk eller gasbildning. Alla tarmar reagerar på stress och känslor, men en ”dålig mage” är ömtåligare och tål mindre stress.

Jag arbetar med Integrerad Tankefältsterapi (ITT) som är en effektiv metod av mental träning för att behandla den negativa stressens grundorsaker. Med denna metod behandlar jag även rädslor och prestationsångest och alla dessa känslor har indirekt en stor påverkan på vårt mag-tarmsystem.

Ett friskt mag-tarmsystem är grunden för en god hälsa.

Biopatins behandlingsmetoder är främst inriktade på att stärka kroppens läkande funktioner och hjälpa de organ som inte riktigt klarar av sina funktioner. Våra behandlingsmetoder är homeopati, örtmedicin, vitamin-och mineralterapi samt kostrådgivning.

Hälsocenter Ingela Broberg
Södra Kaserngatan 7
291 31 Kristianstad
Telefontid 8.00 - 9.00
044-20 97 90
[email protected]
Innehåll & upphosrätt: [email protected] © 2007, 2008, 2009, 2010
Hemsideproduktion: eTM - Eggertsen Teknik & Media.