Logotype

Cancer - en sjukdom som berör oss alla

Publicerad i Kristianstadsjournalen Oktober 2001

Det finns få sjukdomar som sprider en sådan rädsla och ångest som just cancer och de flesta av oss har i sin omgivning någon man känner som drabbats av sjukdomen. Jag vill börja med att klargöra att cancer ej får behandlas av komplementärmedicinare utan skall behandlas skolmedicinskt.

Det jag tar upp i min artikel är hur man kan förebygga cancer och kompletterande behandling. Varje år får 40 000 svenskar cancer. Upp till varannat fall skulle ha kunnat förebyggas med en bra livsstil. Det säger professor Kenneth Nilsson, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd. Man uppskattar att ungefär 75% av all cancer beror på dåliga kostvanor och rökning, alltså faktorer som vi mycket enkelt kan påverka. Andra viktiga orsaker kan vara virusinfektioner, arbetsmiljö och i vissa fall ärftlighet.

Trots miljardsatsningar på forskning varje år både i Nordamerika och Europa är gåtan långt ifrån löst även om det finns många spännande upptäckter i den snabba utvecklingen av bioteknik och genforskning. Pengar har hela tiden använts för läkemedelsforskning och forskning på nya vacciner mm, medan endast en mycket liten del har använts för de två största orsakerna till cancer; dålig kost och rökning. Man borde lägga några procent av forskningen på kosten och kosttillskott. Trots flera hundra studier som visar hur kraftfulla antioxidanter och kosttillskott kan förebygga och lindra cancer så finns det fortfarande liten acceptans av eller nyfikenhet på vad som erbjuds som komplement till den traditionella vården. Cancer är ett sjukdomstillstånd där kroppen kräver väldigt mycket stöd och näring för att kunna kämpa vidare och för att klara den tuffa cellgifts- eller strålbehandlingen. Det starkaste vapnet mot cancer är att förebygga och hålla den borta.

Enkla livsstilsförändringar kan minska cancerrisken rejält. Forskarna är helt överens om att mycket frukt och grönsaker minskar risken för cancer. Det beror bland annat på att de är rika på fibrer samt skyddsämnen som C-vitamin, karotenoider och flavonoider. Flera studier visar att personer som äter mycket frukt och grönt har en ungefär halverad risk för cancer i framför allt lungorna och matsmältningskanalen. Länge hävdades att maten kan förebygga cancer, men att det inte spelar någon roll vad vi äter när vi väl fått sjukdomen. Men idag anser cancerforskare att maten kan påverka hela vägen. Cancer bildas i flera steg och alla dessa steg kan påverkas med maten. Även när vi väl fått cancer kan vi få den att växa långsammare. Det botar inte cancern, men kan göra att man vinner tid så att traditiopnell behandling får mer tid på sig att verka. Jag testar alltid om det finns något behov av extra tillskott av någon vitamin eller mineral. Den enskilt största orsaken till cancer är tobaksrök och bör därför undvikas. Att motionera regelbundet är nyttigt, motion förbättrar cirkulationen och avlägsnadet av slaggprodukter. Det är viktigt att hålla immunförsvaret starkt då cancerceller angriper immunförsvaret när det är nedsatt. Vi har stora möjligheter att förebygga cancer med en bra livsstil.

Vid behandling av sjukdomar som cancer bör man alltid behandla hela människan. Om personen som blir sjuk kan aktivera sina egna möjligheter till läkning, i stället för att bli en passiv mottagare av vård, kan mycket vinnas. Bara att få diagnosen "cancer" innebär för många personer en stark känslomässig chock, i en del fall uttolkad som ett akut dödshot. Här kan alltför stor tilltro till statistik och prognoser ha en negativ effekt. Statistik är viktig i valet av den bästa behandlingen för en viss sjukdom, men när valet är gjort kan statistiken inte längre tillämpas på individen. Alla patienter måste inges övertygelsen om att de kan bli bra, oavsett vilka oddsen är. Biopatins behandlingsmetoder är främst inriktade på att stärka kroppens egen läkande kraft och hjälpa de organ som inte riktigt klarar av sina funktioner. Våra behandlingsmetoder är homeopati, örtmedicin, vitamin-och mineralterapi samt kostrådgivning. Jag arbetar också med Integrerad Tankefältsterapi (ITT) som är en effektiv metod att på kort tid kraftigt reducera negativ stress och rädslor. Det är mycket viktigt att känna att man har kontroll över sitt liv och kan påverka sin situation.

Det finns mycket bra böcker som kan vara till stor hjälp, en klassiker är Bernie S. Siegels bok "Kärlek, medicin och mirakel". Dess undertitel är: En kirurgs erfarenheter av cancerpatienters märkliga förmåga att bota sig själva". Siegels tes är att en bättre kontroll över sjukdomen kan vinnas med kärlek, förståelse och insikt.

Hälsocenter Ingela Broberg
Södra Kaserngatan 7
291 31 Kristianstad
Telefontid 8.00 - 9.00
044-20 97 90
[email protected]
Innehåll & upphosrätt: [email protected] © 2007, 2008, 2009, 2010
Hemsideproduktion: eTM - Eggertsen Teknik & Media.