Logotype

Naturliga alternativ till östrogen

Publicerad i Kristianstadsjournalen Maj 2004

Att vara kvinna är helt normalt. Puberteten är en hormonomställning, varenda menstruation likaså, graviditeten är en enorm omställning, PMS är en annan förändring och sedan är det dags för klimakteriet. Desto mer onormalt är det att så många kvinnor står under hormonbehandling så många år av sitt liv, först med p-piller och sedan östrogen.

Liksom många andra organ så åldras även äggstockarna och äggens produktion av östrogen och progesteron avtar alltmer. Så småningom blir östrogenhalterna så låga att menstruationerna börjar komma med allt längre tidsmellanrum. Många kvinnor drabbas av olika ”övergångsbesvär” som kännetecknar klimakteriet. Ett vanligt symtom är besvärande nattliga svettningar och sömnproblem. Om dagarna kan kvinnan känna av s.k. flushes, dvs. heta vallningar som ibland kan vara åtföljda av hjärtklappningar. En del kvinnor kan även känna av bröstspänningar och med tiden börjar slemhinnorna i underlivet att bli allt torrare. Många kvinnor kan under denna period börja gråta till synes utan anledning och en del tappar mer eller mindre livslusten. De flesta har klimakteriebesvär i 3-5 år och man beräknar att 75 procent av kvinnorna som lever i den västerländska kulturen drabbas av någon form av klimakteriella symtom. Hormonbehandling med östrogen brukar lindra dessa besvär.

Synen på östrogen har skiftat under årens lopp. Under 1990-talet lanserades det som ett sätt för kvinnor att hålla sig ungdomliga och friska och att östrogenet dessutom kunde skydda mot hjärtinfarkt och demens. Alla de här effekterna gjorde att många läkare närmast slentrianmässigt skrev ut östrogen. De sista åren har opinionen svängt och de allra sista årens forskning har visat att östrogen kan öka risken för inte bara bröstcancer och blodpropp, vilket man tidigare känt till, utan också för hjärtinfarkt och demens, alltså precis de sjukdomar man hittills trott att östrogen skyddar mot. Förra året utkom en intressant och tankeväckande bok ”Blod, svett och tårar” en ilsken bok om östrogen av Lena Katarina Swanberg.

Många kvinnor ifrågasätter nu östrogenbehandling och bara 30-40 procent av svenska kvinnor i övergångsåldern tar östrogen. Många recept som skrivs ut på hormonpreparat hämtas aldrig ut. Det finns också ett antal kvinnor som inte kan använda östrogen på grund av genomgången behandling av bröstcancer, eller som haft endometrios och kvinnor som inte tål gulkroppshormon eller gestagen.

Vad gör man då när man börjar få problem med svettningar och vallningar och kanske tappar lusten att göra saker, blir velig och nedstämd? Alla kvinnor ska kunna må bra under denna period och kvinnan måste själv avgöra om hon vill ha någon behandling. Har man inte så svåra besvär anser jag att det är lämpligast att prova med naturläkemedel. De flesta klimakteriella besvär kan man motverka och inom naturläkekonsten använder man sig av homeopatiska mediciner t.ex.cimicifuga, sepia, belladonna och acidum sulf för att avhjälpa många av besvären. Huvudmedlet är refemme ett homeopatiskt östrogen, som innehåller oerhört små mängder östrogen (utspädd en miljon gånger). Ibland kombinerar man refemme med lite tillskott av progesteron.

När kvinnan passerat menopausen, börjar de klassiska klimakteriella symtomen avta. Däremot börjar andra symtom som tillhör postmenopausen att tillta. Till dessa symtom hör bl.a skeletturkalkning, urinsyran stiger i blodet och kan ge ökade led-och muskelbesvär, huden blir tunnare och tappar sin elasticitet och den allt tunnare slemhinnan i urinröret och urinblåsan gör kvinnan mer mottaglig för urinvägsinfektioner, blodkärlen blir skörare och andelen dåliga blodfetter ökar. För att behandla dessa besvär använder jag mig av homeopatiska mediciner, naturläkemedel samt kosttillskott.

Naturen har inte bråttom och klimakteriet är, precis som de flesta andra friska förändringar i kvinnokroppen, en långsam rörelse, en gradvis förändring av hormonbalansen som – precis som puberteten – tar mellan fem och tio år. Men som vid alla omvälvningar i livet finns det en möjlighet till förändring under åren runt femtio, ett erbjudande om andra mönster, andra vägar. Eftersom rimligen mer än halva livet har gått innebär klimakteriet en möjlighet till eftertanke. Blev det som jag ville? Vill jag fortsätta så här? Vad vill jag behålla? Vad är viktigt? Vilka människor är viktiga? Vill jag förändra? Kan jag förändra och hur?

Mina behandlingsmetoder är inriktade på att stärka kroppens egen läkande kraft genom homeopati, naturläkemedel, vitamin-och mineralterapi samt Integrerad Tankefältsträning (ITT) en metod av mental träning för att lära sig hantera stressen.

Ingela Broberg

Hälsocenter Ingela Broberg
Södra Kaserngatan 7
291 31 Kristianstad
Telefontid 8.00 - 9.00
044-20 97 90
[email protected]
Innehåll & upphosrätt: [email protected] © 2007, 2008, 2009, 2010
Hemsideproduktion: eTM - Eggertsen Teknik & Media.