Logotype

Hitta balansen i ditt liv

Publicerad i Kristianstadsjournalen Augusti 2004

Vi lever i ett samhälle där masskommunikationen ökar oerhört snabbt och vi utsätts ständigt för reklam, TV, radio, tidningar, Internet, mobiltelefoner med mera. Allt finns där som ett ständigt brus som påverkar vårt medvetande. Säkert är det inte en tillfällighet att över en miljon svenskar plågas av öronsusningar. För många känns det som om tankarna äger oss eftersom planering och arbete tar upp den mesta av vår vakna tid. Vi befinner oss antingen i det förgångna eller i framtiden och allt mer sällan i nuet. Vi lever för mycket ”i huvudet” och behöver komma ner i kroppen. Att vara närvarande är inte längre en självklarhet i vårt stressade samhälle utan det kräver medveten träning.

Ofta har fritiden och ledigheten blivit mer stressat och tidspressat än arbetet. Vi fyller igen var enda paus och andningshål. Förr var kyrkan en auktoritet som beordrade oss att vila under den sjunde dagen. Det var bara att helga vilodagen, oavsett vad som var ogjort. Den ständigt ökade takten utan pauser orkar vi inte med, effekten är ofta diffusa sjukdomstillstånd som vi inte kan definiera. Vi har sannolikt inte kapacitet att vara aktiva sju dagar i veckan, utan för att hitta balansen behöver vi varva kreativitet med passivitet. Vila och återhämtning efter en tuff dag på jobbet är nödvändigt om vi ska normalisera stresshormonnivåerna och återhämta krafter till nästa dag. Återhämtning innebär ofta att man gör något helt annat än det man sysslar med i arbetet. Att helt byta fokus, få andra intryck är vilsamt för en tröttkörd hjärna. Att byta en bullersam miljö mot tystnad eller lugn musik. Att byta asfalt och betong mot trädgårdsarbete eller skogspromenader. Det är väl belagt att musik och naturupplevelser sänker nivån av stresshormoner. Det allra bästa är att göra det man tycker om och blir glad av att göra, här sker en frisättning av endorfinerna i kroppen som påverkar hela den biokemiska balansen på ett mycket positivt sätt.

Vi har lärt oss tro att det finns snabbverkande kurer när vi mår dåligt – tabletter mot huvudvärk, nedstämdhet, sömnproblem och ont i magen – som helst ska hjälpa direkt. Vi har tappat tålamodet och har svårt att acceptera att det tar tid att bygga upp en sund kropp och en positiv mental inställning till livet. Men det finns inga genvägar, vill jag må bättre så kommer förändringen inte till mig på ett mystiskt sätt utan jag måste jobba aktivt med detta.

Att lära känna sig själv och sina behov är en viktig grundförutsättning för att finna balans i tillvaron. Att känna sina stressmönster är en annan. Genom att tänka över vad som stressar dig och hur du reagerar på stress har du tagit ett första steg mot en bättre stresshantering. Sedan gäller det att finna redskap som fungerar som stressdämpare. Att ändra sitt stressbeteende kan innebära en ganska stor livsstilsförändring. För att denna förändring ska bli av krävs givetvis vilja och att du vet vad du vill och varför. Om vi lägger orsaken till vårt handlande utanför oss själva kommer vi att gå miste om möjligheten att styra våra liv. Ställ dig därför ofta följande frågor: Vem är jag? Vad vill jag? Hur kan jag må bättre? Vad tycker jag om att göra?

Det är bara du som kan påverka din livskvalitet och stressen i ditt liv, genom att bli medveten och göra förändringar för att må bättre. Det är lika viktigt för kroppen att träna mentalt och må själsligt bra som att träna kroppen för att skaffa sig bra kondition. En varaktig hälsa är kopplad till känslomässigt och mentalt välmående.

Jag har sedan många år specialiserat mig inom personlig utveckling och stresshantering. I grupp arbetar jag med mental träning (enligt Lars-Eric Uneståhl:s koncept) med träffar 5-7 gånger och ca. 1.5 timme per gång. Teori och praktik varvas med CD-träning för att inspirera och motivera till ett positivt förändringsarbete. Jag anordnar dessa kurser både privat och i Studieförbundet Vuxenskolans regi.

Individuellt arbetar jag med Integrerad Tankefältsträning (ITT) som är en effektiv självpåverkansmetod för att behandla rädslor, prestationsstress, spänningar m.m. Med denna metod får du ett schema som verktyg (akupunkturpunkter) för att påverka din egen känsla i olika situationer där du tidigare inte mått så bra. När vi frigörs från stress och rädslor känner vi oss lugna och harmoniska vilket är kroppens normala grundtillstånd och det är så vi är menade att leva.

Jag skräddarsyr föreläsningar/utbildningar efter uppdragsgivarens syfte och önskemål.

Att lära sig metoder för mental avslappning är en investering på lång sikt. Tidigare artiklar hittar du på min hemsida www.welcome.to/biopatikliniken

Ingela Broberg

Hälsocenter Ingela Broberg
Södra Kaserngatan 7
291 31 Kristianstad
Telefontid 8.00 - 9.00
044-20 97 90
[email protected]
Innehåll & upphosrätt: [email protected] © 2007, 2008, 2009, 2010
Hemsideproduktion: eTM - Eggertsen Teknik & Media.